MakerChallenge Sant Cugat, un concurs innovador per a joves que promou l’emprenedoria i la fabricació digital
FabLab Sant Cugat ha presentat juntament amb Creator Street, en roda de premsa a l’Ajuntament de Sant Cugat el MakerChallenge, que es durà a terme del 30 de setembre al 27 d’octubre. El projecte, pioner i innovador a Espanya, vol fomentar la innovació i l’emprenedoria, la fabricació digital i el design thinking entre els joves de 13 i 17 anys al municipi. El Maker Challenge també vol reforçar el posicionament de Sant Cugat com una ciutat 4.0.
La roda de premsa ha estat presidida per la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, acompanyada pel director del FabLab Sant Cugat, Matthieu Laverne, la responsable de Marketing Eliane Guiu i el fundador de Creator Street, Till Jaspert. Entre tots, han explicat les dues branques sobre les quals el Maker Challenge es fonamenta.
Per una banda, el design thinking, una metodologia que s’utilitza a les empreses més innovadores i que a poc a poc està tenint accés a les escoles i que té la finalitat de treballar amb l’empatia per generar solucions a problemes reals. Per l’altra, la fabricació digital, que uneix el disseny amb la construcció i producció d’un objecte físic a partir de maquinaria com ara les impressores 3D, la fresadora o la CNC.
De la combinació de les dues parts, sorgeix el projecte del Maker Challenge que plantejarà als joves un problema real i mitjançant la creativitat i el prototipatge hauran d’arribar a una solució d’utilitat a partir de la fabricació digital. Així, FabLab Sant Cugat i l’Ajuntament volen divulgar les tecnologies de la fabricació digital i promoure les vocacions STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques), sobretot entre les noies.
L’organització proposarà als alumnes un repte relacionat amb la salut i el benestar de les persones. Durant les 20 hores de tallers que ocupa el Maker Challenge, del 30 de setembre al 27 d’octubre, que s’impartiran al FabLab Sant Cugat, els estudiants, organitzats en grups de quatre, hauran de treballar en la concepció d’un producte i en l’elaboració d’un prototip.Tot això es farà en horaris extraescolars i caps de setmana.
Els equips presentaran en el marc de la Jornada d’Emprenedoria BBusiness al Auditori de StCugat el 27 d’octubre. Aquell mateix dia hi haurà una exposició dels projectes durant tot el dia per tal de que escoles i famíllies puguin veure els projectes.
El Maker Challenge vol impulsar les competències del s.XXI com ara l’emprenedoria, l’empatia, la curiositat creativa, la resolució de problemes i la necessitat d’equivocar-se per aprendre. Per això, encaixa dins del PAM (Pla d’Actuació de Mandat) en els àmbits del progrés social i la cultura innovadora que va establir l’Ajuntament de Sant Cugat, així com en almenys 2 eixos estratègics de la ciutat, segons el que ha comentat la Joana Barbany.